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Indiana Dunes National Lakeshore is part of the National Park System, just like such famous 
parks as Yellowstone and Grand Canyon. Rules and regulations that apply to national parks are 
often different from those that apply to state or county parks. The National Park Service (NPS) 
has prepared this list of questions and answers will help you plan for a safe and enjoyable visit to 
the park. You can find most rules in Title 36 of the Code of Federal Regulations, abbreviated as 
36CFR. You can find this online at http://www.access.gpo.gov/nara/cfr. You should also read the 
Superintendent’s Compendium which list rules specific to Indiana Dunes National Lakeshore. 
We have posted this document at www.nps.gov/indu/parkmgmt/lawsandpolicies.htm 
 
The rules and regulations are for your safety and the protection of park resources. We want you 
to have a safe and enjoyable visit to Indiana Dunes National Lakeshore.  
 
 
1. Q. Where do park regulations apply? 
A. Park regulations apply to all areas of park-administered property inside the boundary. While 

some lands inside the park are not owned by the National Park Service, many regulations 
apply no matter who owns the land.      36 CFR 1.2 

 
2. Q. Where is the boundary of the national lakeshore beach? 
A. Succinctly, these are the boundaries of the national lakeshore along the coast: 

• At all areas where the national lakeshore owns property along Lake Michigan, the 
southernmost boundary is a platted line.  

• Where the National Park Service does not own the land, the boundary of the park roughly 
follows the toe of the dunes in Ogden Dunes, Dune Acres, and Porter Beach. In Beverly 
Shores, the land boundary is the middle of Lakefront Drive.   

• At all areas where the national lakeshore is along Lake Michigan, the northernmost 
boundary is 300 feet from “the shoreline of Lake Michigan.” 

 
Laterally, these areas are: 

1. From the east side of the U.S. Steel facility in Gary to Lake Street in Gary, 
(approximately one linear mile). The northern boundary is 300 feet from the shoreline 
and the southern boundary is above the Ordinary High Water Mark.  

2. From County Line Road in Gary to the west bank of the Burns Waterway (approximately 
2.25 miles). The northern boundary is 300 feet from the shoreline and the southern 
boundary is above the Ordinary High Water Mark. 

3. From the east side of the Bailly Generating Station to west side of the Michigan City 
Generating Station (approximately 11.4 miles). The northern boundary is 300 feet from 
the shoreline and the southern boundary is above the Ordinary High Water Mark. 

 
In all these areas, the national lakeshore includes the area from the Ordinary High Watermark 
of Lake Michigan (581.5’ above sea level) into the lake for a distance of three hundred feet 



from the edge of the water. In some of these areas, the national lakeshore includes the land 
adjacent to the shore.  
 

3. Q. How were the national lakeshore boundaries determined? 
A. The boundaries of the national lakeshore were established by Congress. Congress included the 

300-foot area in the lake so that the National Park Service could protect public safety. In the 
Senate Report that accompanied the law, the reason for the boundary in the lake was 
explained:    
“In addition the Committee extended the present boundaries of the Lakeshore three hundred 
feet into Lake Michigan (approximately 542 acres) in order to provide for better management 
of shoreline recreation and activities on the Lake. At present the Park Service has difficulty in 
regulating boating and protecting swimmers.  (Senate Report No. 94-1189, dated August 30, 
1976) 

 
4. Q. When is the beach open? 
A. All NPS-owned beaches are open from sunrise to sunset. The parking lot at Lakeview is open 

until 11:00 p.m.  Most other parking lots are open from 7:00 a.m. until thirty minutes after 
sunset. The park is open every day, including holidays. 

 
5. Q. Are there any private beaches? 
A. No. All beaches within the national lakeshore are open to the public. Under Indiana law, all 

areas below the Ordinary High Water line are open to public use.  
 
6. Q. Where can I walk my dog on the beach? 
A. Most of the beach is open to pets. You may not have a pet at the West Beach, Portage 

Lakefront and Porter Beach areas. You must have pets under control at all times and you are 
required to clean up after your pet. All pets must be on a leash no longer than six feet at all 
times. Owners must be holding and controlling the leash at all times.  36 CFR 2.15 

 
7. Q. It’s a lot of trouble to bring things to the beach; can I leave them there for my next 

visit? 
A. Unattended property, owned by an individual, group or town, may not remain within the 

boundary of the park. Any property stored at a beach must remain outside of the park 
boundary. Property left for more than 24 hours is subject to removal at the expense of the 
owner. This regulation applies on all land within the park boundary, including lands on the 
beach below Ordinary High Water.      36 CFR 2.22 

 
8. Q. Where can I park? 
A. On warm days, the parking lots fill early and stay full. Visitors should arrive early in the day. 

Many of our access points are near residential areas. Parking is limited to the designated 
spaces in the parking lots. You may not park along roadsides, on vegetated areas, or in private 
yards. Please respect private property and obey the no parking signs in the communities. 
Unlawfully parked cars are subject to removal.  

 
 
 



9. Q. Can I drink alcohol on the beach? 
A. You may consume alcoholic beverages in most areas of the park if you are at least 21 years 

old. Regulations prohibit alcohol at West Beach, Porter Beach, Portage Lakefront and 
Riverwalk and Dunewood Campground. For safety reasons, we do not permit glass on the 
beach. Park staff strictly enforces the possession of alcohol in the closed areas and by minors 
and juveniles. 

 
10. Q. Where can I ride my personal watercraft (PWC)? 
A. Federal regulations do not permit the use or presence of this category of watercraft (Jet Skis, 

Waverunners, etc.) in any area of the national lakeshore. Please see the description of the park 
boundary for details. Generally, you cannot use a personal watercraft (PWC) anywhere within 
300 feet of shore from the NIPSCO Bailly Generating Station to Mount Baldy, or from the 
Porter/Lake County line to the west side of Burns Waterway, or from U.S. Steel in Gary to the 
beach west of Lake Street in Gary. 

 
Operators may use their personal watercraft outside of the boundary in accordance with 
applicable state law and U.S. Coast Guard regulations. PWCs may be used to enter and exit 
Burns Waterway as long as the user goes east upon exiting or remains 300 feet from the shore 
if going west from the mouth of the Waterway.      36 CFR 3.9  

 
11. Q. Can I water-ski in the park? 
A. No. Federal regulations prohibit water-skiing within the boundary of the park. This includes 

towing tubes, parasails, or any other device. As noted in Question #2, this means any area 
within 300 feet of shore from the NIPSCO Bailly Generating Station to Mount Baldy, or from 
the Porter/Lake County line to the west side of Burns Waterway, or from U.S. Steel in Gary to 
the beach west of Lake Street in Gary.          36 CFR 3.12 

 
12. Q. Can I launch my boat from the beach? 
A. You may launch and recover unpowered boats (canoes, kayaks, etc.) from any beach except 

the West Beach area (a designated swimming area). Boaters may not launch or recover 
powerboats (watercraft with mechanical propulsion) from the beach anywhere in the 
boundaries as described in Question #2.        36 CFR 3.8 

 
13. Q. Can I boat into the shore? 
A. You can boat into the shore with an unpowered boat at any place except West Beach. 

However, you must anchor motorized vessels offshore. Landing a motorized boat on the 
beach is not allowed. Boating into the shore is also restricted at Indiana Dunes State Park and 
you should check with them for current regulations. 

 
14. Q. Where can I fish? 
A. You may fish in all park waters except at West Beach. A valid Indiana fishing license is 

required. 
 
 
 
 



15. Q. Is there a place to camp on the beach? 
A. We do not have any approved beach camping areas. People are welcome to camp at the 

Dunewood Campground, about one-mile from the beach. It is located near the intersection of 
Highway 12 and Broadway, near Beverly Shores. The state park has a campground a short 
distance from the beach.  

 
16. Q. Can I have a fire on the beach? 
A. Fires are limited to approved camp and cooking fires in the fire rings at Dunewood 

Campground and in picnic area grills. During smelt season, a permit is available that allows 
for small warming fires in approved containers for those actively fishing. Only those actively 
smelt fishing may utilize this permit. Outside of the approved smelt fire permit, people may 
not light or maintain a fire on the beach. This regulation applies on all land within the park 
boundary, including shoreline lands owned by towns that are within the park boundary. 

36 CFR 2.13 
 
17. Q. Can I bring fireworks to the beach? 
A. No. You may not possess or use fireworks within the park boundary. People may not pollute 

the park with fireworks debris by launching from adjacent private or town areas so that the 
fallout enters into the park, including Lake Michigan. Fireworks are not permitted on any 
beaches in the areas described in Question #2.      36 CFR 2.38 

 
18. Q. Can I drive an ATV on the beach? 
A. All motorized vehicles must remain on designated roads, no off-road or beach driving is 

allowed anywhere in the national lakeshore. The superintendent must approve official use of 
vehicles off roads or on the beach. You may not use all-terrain vehicles (ATVs) on any beach 
in the park. This prohibition does not apply to bona fide emergency vehicles operated by a 
government agency during an emergency.      36 CFR 4.10 

 
19. Q. Can I use a metal detector on the beach? 
A. No. The possession or use of metal detectors is prohibited anywhere within Indiana Dunes 
National Lakeshore.         36 CFR 2.1 
 
20. Q. How do I report a problem or a crime? 
A. National Park Service employees staff an emergency dispatch center at all times. We 

encourage people to report emergencies and violations of regulations by calling our toll-free 
line: 1-800-PARKTIP (727-5847). Calling 911 may route your call to another dispatch center 
and your call may be delayed or may not reach the national lakeshore emergency center at all. 
Using 1-800-PARKTIP (727-5847) assures that you will reach the park emergency center.  

 
21. Q. How do I find out more about beach regulations? 
A. There are numerous regulations that apply within a national park. You can find these within 

Title 36 of the Code of Federal Regulations. The Superintendent’s Compendium more clearly 
defines some of these regulations. Both of these documents can be found at - 
http://www.nps.gov/indu/parkmgmt/lawsandpolicies.htm 

 


